Thursday 18 July 2013

Kaip Vidmytis darbo ieskojo.+praktiski patarimai

Taigi. Sveikinu save gavus darba Leeds University.

Pries iseinant is Barclays uzsibreziau per 4 savaites susirast darba, bet uztruko 6. Jausmas toks, kad pusmeti ieskojau... Dauguma iesko darbo bedirbdami, bet as nusprendziau iseit ir ieskotis. Kadangi zinojau, kad lievai  varau interviu, tai maniau, kad turesiu nemazai ju praeit ir butu teke pasiimt daug laisvu dienu. Neisivaizdavau saves maustant darbdavi "ai tai va, pirmadieni pas daktara ryte einu, paskui treciadieni po pietu, ir kita savaite antradieni ir ketvirtadieni pas dantista.."

Issiunciau 150 CV, buvau 8 interviu, atlikau 2 praktines uzduotis, gavau 2 darbus, ir pasirinkau, zinoma, kurio norejau. Tiesa sakant univere dirbt norejau jau pries 2-3 metus, bet visai patirties neturejau.

Asmeniniai patarimai:

1) Zinok, ko nori.
As neturejau omeny konkrecios roles, tik kokios patirties turiu ir ko NEnoriu. Del to dauuug laiko praleidau keitinejant CV ir motyvacinius laiskus skirtingom imonem skirtinguose sektoriuose. Laikas - pinigai.

2) Ivertink save - rask savo 'unique selling point'.
Ipusejus darbo paieskom jau pripratau prie skelbimu aprasymu ir rejectu :D Todel suvokiau kam tinku ir kam ne, tai nebesiunciau belenkur, o susidariau maza saraseli imoniu, i kurias turiu sansu patekt su savo patirtim. Kaip darbo paieskose taip ir gyvenime - susidaryk tikslus. Kuo konkreciau, tuo geriau.

3) Nenuvertink saves!
Reikia turet omeny, kad yra labai daug 'lopu' ieskanciu darbo, panasiai kaip kad as pries tris metus - be jokios patirties ir be zalio suvokimo. Aisku, yra daug ir be patirties geru zmoniu. Gali ir taip but, kad is 20 zmoniu 10 be patirties, 5 per daug patyre, 2 atsauke interviu nes gavo kitur darba, o like 2 taip jaudinas interviu, kad darbdaviai per pirmas 5 sekundes mintyse atmeta. Jei nesiunti CV vien del to, kad bijai pasirodyt kaip nepatyres susikaustes kvailelis per interviu - tada esi nepatyres susikaustes kvailelis. Pvz, as dabar esu nepatyres susikaustes kvailelis su 8 interviu patirtim :D Del to, kad ejau BET KUR, dabar zinau ka daryt ir ko vengt, kad tokiu nepasirodyt :)

4) Stebek savo mintis.
Labai pozityviai nusiteikiau per menesi nauja darba susirast ir tas pozityvumas man padejo daugiau negu kas kitas.. Kadangi minciu galia yra nuvertinama, patarciau pasidomet apie tai. Is pradziu didziaja dali laiko mintyse (tos kur naturaliai isplaukia kai nieko negalvoji) girdejau 'net nesiusk i sita, vis tiek negausi, vos atitinki tuos riekalavimus..' - sugebejau atsisakyt tu minciu, issiunciau ir gavau viena interviu, paskui pakviete i antra interviu padaryt prezentacija, ir dar laukiu atsakymo. Kad ir koks bebutu, teks atmest jau :)

Po kiek laiko dar nusprendziau savo mintyse sakyt arba gerai arba nieko. Tai pradejau pakeist vidini monologa, kai tik netiketos mintys sukdavos apie darba, sakydavau "pirmadieni pradedu, pirmadieni pradedu, pirmadieni pradedu.." arba kai pradedavo mintys kurt scenariju kaip as elgiuos interviu, iskart mintyse isivaizduodavau du offerius ir sakydavau "katra darba pasirinkt, katra pasirinkt.." kol mintys issivalydavo. DIS IS KREIZI!

5) Buk savim.
Pradejau jaudintis tik 15 min iki interviu. Visas SHLAPS sedziu registraturoj. Kadangi ziurejau daug video, zinojau jau kaip klausimus atsakinet, nes pries tai tai bandziau vaidint labai pasitikinti savim, ir del to suveldavau atsakymus. O paskutini karta tiesiog buvau savim, ramus, neissisokantis, atsakiau i visus klausimus, pajuokavau pora kartu. Ir dar truputi pakeiciau ta itempta interviu atmosfera kai pabaigoj neformaliai paklausiau ju kiek laiko jie ten dirba, kaip jiem sekas - tada ispesiau is ju sypsena, ir tai pasamoningai parode, kad as esu socialus ir miels :D (M.Palmer, S.Solder - You need this book to get what you want, 2011)

Viska apibendrinant, mano darbo ieskojimo formule butu tokia:

1) Sugalvok, ko KONKRECIAI nori ir i savo CV irasyk atitinkamus pasiekimus.
2) Sek darbo rinkos tendencijas bent jau keleta menesiu, kad ivertintum situacija.
3) Skirk daug laiko motyvaciniam laiskam ir naudok imones zargona. As skirdavau apie 2-4 valandas vienam motyvaciniam.
4) Turint mazai interviu patirties googlink daug, apie STAR modeli, kuno kalba, itikinima, susirasyk pavyzdzius. As susirasiau pilna papke behavioural-situation pavyzdziu is patirties. Dar ziurejau daug video youtubej apie interviu nes esu labiau visual-learner.
5) Nusiteik pizityviai. Ne tik per interviu. Interviu trunka valanda, o kas tavo galvoj dedas likusias 23 valandas..?

Aciu uz demesi amigos, ir sekmes!

1 comment: