Thursday 18 April 2013

Kaip pradet sportuot..?


Mieli draugai ir drauges, pastaruoju metu su daugeliu is jusu snekam nemazai apie sporta ir siaip sveika gyvensena. Siaip megstu nemazai laiko praleist skaityt, ziuret ir siaip dometis sportu ir mityba, todel butu gaila, jei jus bemegindami kazka suzinot butumet neteisingai informuoti kai kuriu internetiniu saltiniu. Dauguma jusu domisi, ar imanoma atsikratyt riebalu ar uzsiaugint raumenu. Gerai tai, kad imanoma abu dalykus pasiekt tuo paciu metu.

Pirma taisykle, nepriklausomai ar sportuojama ar ne, jei suvartoji daugiau kaloriju nei isnaudoji, svoris nekris. Tai yra taaaaip paprasta, kad net sunku paaiskint. Zmogaus organizmas yra toks tobulas, kad neturetu but sudetinga ji suprast. Kai susergi ir nesinori valgyt, guli lovoj ir geri skyscius pora dienu - tai kadangi organizmas neapkraunamas maistu, jis turi laiko perleist didziaja energijos dali problemos sprendimui, ar tai gripas, ar tai apsinuodijimas maistu. Panasiai reiktu klausytis savo kuno sportuojant. Kai esi prisivalges, sportuot visai nenori, nes organizmas uzsiemes. O pasportavus ziauriai nori valgyt, nes buni isnaudojes visa energija.

Problema tame, kad dauguma norinciu mest svori ir neprate sportuot, po gero sporto prisivalgo sakydami “nu va, ziauriai gerai pasportavau, tai galiu sau leist sita spurga suvalgyt”. Tai jei kasdien suvartojam 2000, sudeginus 500 kcal butu svorio metimas. Bet suvartojus 500 kcal po sporto, gaunas, kad jokio svorio nenumetem. Paprasta.

Pradedantiesiems geriausia butu paziuret ‘six pack shortcuts’ pratimus, nes su zmonem problema ta, kad jei pradesi nuo sunkiu dalyku, dideli sansai, kad greitai mesi. Nors six pack shortcut pratimai nera lengvi, jie greitai igyvendinami. Pirma karta bandant atkartot tuos pratimus sunkoka istempt iki galo, bet jau sekanti karta jau lengviau. Del to verta po 4-5 kartu pakeist pratima, nes ir kunas, ir raumenys pripranta prie to judesio ir pratimas praranda verte.

Rekomenduoju six pack shortcuts, nes tie pratimai atspindi ‘hiit’ (high intensity interval training) struktura, kai organizmas apkraunamas kiek imanoma daugiau su kuo maziau ilsejimosi laiko. Yra sistema vadinama ‘time under tension’, kur teigiama, kad raumenys stipreja, jei jie yra apkraunami kazkuri laiko tarpa; raumenu augimo atzvilgiu apie 60-70 sekundziu. Tai atitinka ‘six pack shortcut’ pratimu tipa. Be to, man pradejus atlikinet tuos pratimus, kazkiek ‘uzkabino’ testi toliau ir sau kelti issukius bei ugdyt valia. Per metus be itin dideliu pastangu numeciau 10kg riebalu. Urrra, plati sypsena! Smagaus sporto!


No comments:

Post a Comment